Επιφάνειες Στήριξης

ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Η εσωτερική επένδυση του κυπέλιου και η κεφαλή του στειλεού, μπορεί να είναι κατασκευασμένες απο διάφορα υλικά όπως μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικο (πολυεθυλαίνιο). Οι πιθανοί συνδιασμοί είναι:

 
 Πολυεθυλαίνιο σε μέταλο ή κεραμικό
 
 Polyethelene
Ο τύπος των πλαστικών που χρησιμοποιούνται, αν και είναι πολύ ανθεκτικός (υπέρ-υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο), αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της εγχείρησης. Με την πάροδο των χρόνων και σε συνδυασμό με την ανατομική ή όχι τοποθέτηση του εμφυτεύματος παράγονται σωματίδια πολυ-αιθυλενίου από μικρο-φθορά. Αυτά προκαλούν οστεόλυση, η οποία τελικά οδηγεί στην αποτυχία του εμφυτεύματος.
 
 High Cross Ling Polyethelene
Τα δεύτερης γενιάς πολυ-αιθυλένια είναι πιο σκληρά, πιο ανθεκτικά και με μικρότερο συντελεστή τριβής από τα πολυαιθυλένια πρώτης γενιάς. Ως εκ τούτου η φθορά είναι μικρότερη όπως και η οστεόλυση.
 
 
 Ε-poly
Πριν από λίγα χρόνια μια επαναστατική μέθοδος στην επεξεργασία του πολυαιθυλενίου στο πανεπιστήμιο του Harvard οδήγησε στην δημιουργία του E-poly. Αυτό είναι ένα πολυαιθυλένιο το οποίο έχει διηθηθεί με βιταμίνη Ε. Δηλαδή το πολυαιθυλένιο περιέχει τόση βιταμίνη Ε όσο ένα αβοκάντο. Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση στο πολυαιθυλένιο και κατ’ επέκταση στην πρόθεση, όπως προστατευτική δράση έχει και στο σώμα μας. Η βιταμίνη Ε στο σώμα μας δεσμεύει τις  ελεύθερες ρίζες οι οποίες ενοχοποιούνται για ασθενές όπως ο καρκίνος. Με τον ίδιο τρόπο η βιταμίνη Ε στο πολυαιθυλένιο δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες επηρεάζουν το ρυθμό φθορά του. Το αποτέλεσμα είναι ότι το E-poly είναι στο εργαστήριο 10 φορές πιο ανθεκτικό από το συμβατικό πολυαιθυλένιο και η φθορά του πολύ μικρότερη.

Στην Ευρώπη ένα από τα πρώτα κέντρα που το χρησιμοποίησε είναι το AOC στο Bristol, UK. Το e-poly  χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με εκπληκτικά αποτελέσματα και όταν συνδυάζεται με κεραμική κεφαλή τα αποτελέσματα αυτά τείνουν να πλησιάσουν αυτά του ceramic on ceramic.
 
 Κεραμικό σε κεραμικό

 
Τα κεραμικά έχουν ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φθοράς – σχεδόν  μηδενική φθορά - σε σύγκριση με το πολυαιθυλένιο. Τα κεραμικά είναι χημικά αδρανή. Έχουν δύο φορές την σκληρότητα του ανοξείδωτου χάλυβα και είναι ανθεκτικά στις γρατσουνιές. Στα παλαιά τύπου κεραμικά (Alumina) θραύση της κεραμικής επένδυσης (σε ένα μεταλλικό κυπέλλιο) ή της κεραμικής κεφαλής είχε παρατηρηθεί, αν και πολύ σπάνια. 
 
Στα τελευταίας γενεάς κεραμικά, BIOLOX DELTA, το συνολικό ποσοστό θραύσης που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι μηδαμινό, 0,004% (4 στις 100.000 ασθενείς). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα  μηριαία στελέχη (του μεταλλικού τμήματος της πρόθεσης) είναι 0,27% (270 στους 100.000 ασθενείς). Σήμερα η επιλογή του Biolox Delta ceramic on ceramic αποτελεί τον χρυσό κανόνα για τους νέους και δραστήριους ασθενείς.
 
 Μέταλο σε μέταλο
 
Ο συνδυασμός μέταλλο με μέταλλο μέχρι πρότινος εθεωρείτο μια πολύ καλή επιλογή. Το μέταλλο είναι μια εξαιρετικά σκληρή με ρυθμό φθοράς 20 φορές μικρότερο από Αώο του πολυαιθυλενίου. Επίσης οι μεταλλικές κεφαλές διατίθενται σε μεγάλα μεγέθη μειώνοντας έτσι το ποσοστό εξαρθρήματος ακόμα και με συμβατικές τεχνικές ενώ αποτελούν το υλικό επιλογής το αρθροπλαστικων επιφάνειας.
 
Πρόσφατα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπιστώθηκε ότι τα μεταλλικά σωματίδια φθοράς ευθύνονται για την ανάπτυξη μιας κατάστασης η όποια λέγεται ψευδοόγκος (ALVAL). Αυτός δεν είναι κακοήθης. Επίσης τα υψηλά επίπεδα των ιόντων κοβαλτίου, χρωμίου και νικελίου στο ανθρώπινο σώμα θεωρείται ότι είναι δυνητικά τοξικές ουσίες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν άμεση αιτιώδη συνάφεια με τον καρκίνο αν και το θέμα της πιθανής καρκινογένεσης παραμένει μια ανησυχία.